Guide: Slik tar du godt vare på sofaen din
Sofaer som tas godt vare på kan vare i generasjoner. Med riktig vedlikehold kan dine personlige klassikere – sofaen fra bestefar og den gamle toseteren fra barndomshjemmet – bli enda mer karakteristiske med årene, og fortsette å gjøre boligen din til et hjem så lenge du bor der. Men, som du sikkert har merket, er det ikke bare barnemat å holde en sofa fri for vinflekker og hundehår, og ei heller å få dem bort når uhellet først er ute. Her får du de beste tipsene til vedlikehold av sofaen din.
Når du kjøper ny sofa er det lurt å tenke på mer enn bare estetikk. Har du små (eller store) barn eller husdyr kan det være en idé å kjøpe en sofa som tåler litt hard medfart, og da er det viktig å velge de rette materialene i både trekk og fyll. Skal du velge dun eller skum i putene, skal trekket være i skinn eller stoff? Her er det mange valg å ta, og mye å ta med i betraktningen.
Velg riktig sofapute
Til en sofa som skal brukes mye – foran TV-en for eksempel, kan det være lurt å velge kaldskumputer. Disse holder lenge, tåler hard bruk, og krever lite arbeid å vedlikeholde. Kaldskumputer vil heller ikke sige sammen like lett som for eksempel dunputer. For å holde putene i orden, og unngå at de synker sammen, er det viktig at du banker og rister dem med jevne mellomrom – helst en gang i uken. Hvis du sitter mer på ett sted i sofaen enn et annet er det lurt å bytte plass på putene i blant, slik at du fordeler slitasjen utover. Hvis sofaputene er vendbare, er det også en god idé å snu dem av og til.
Velg riktig sofatrekk
Når det kommer til trekk finnes det mange veier å gå, alle med sine fordeler og ulemper. For barnefamilier eller familier med firbente medlemmer, kan det være et lurt trekk å velge avtagbare tekstiler som kan vaskes, og er slitesterke. Gjerne med vendbare sofaputer, slik at slitasjen kan spres utover. Skinn er også slitesterkt, komfortabelt og pent å se på, men for de av dere som forventer en del søl og slitasje i årene som kommer, anbefaler vi ikke sofatrekk i rene anliner (ubeskyttet dyrehud): Her vil det meste av søl trekke raskt inn, og være veldig vanskelig å fjerne igjen. Luftfuktighet er faktisk også en faktor som bør tas med i betraktningen. Skinnmøbler liker seg best i en luftfuktighet på rundt 50 %. I vinterhalvåret ligger luftfuktigheten langt under dette. Men her finnes det en enkel løsning: Grønne planter tilfører oksygen og bedrer luftfuktigheten, og hjelper deg på den måten med å holde skinnsofaen pen lenger.
Til en sofa som skal brukes lite, for eksempel til kaffeslabberas og finere selskaper, har du mer spillerom, og kan la estetikken spille en større rolle. Og dersom hverken barn eller firbente er involvert, er det jo bare å slå seg løs.
Hvor bør jeg plassere sofaen?
Når sofaen er i hus – uansett om du nettopp har kjøpt den, eller den er en av familiens arvede klassikere – er plasseringen det første du må tenke på. Ikke skyv sofaen helt inntil veggen, det kan slite både på sofaen og på veggen. Direkte sollys på sofaen, uansett hvilket materiale den er trukket i, bør unngås. Velg en plassering der sofaen får minst mulig sol, eller vær påpasselig med å bruke gardiner eller persienner når det er nødvendig. Syntetisk lys sliter faktisk også på materialet, spesielt lysstoffrør og spotter, så det er lurt å plassere sofaen utenfor deres rekkevidde, eller i det minste begrense eksponeringen så langt det lar seg gjøre. Det siste du bør tenke på når det gjelder plassering, er varmekilder. Radiatorer, peiser og varmeovner sliter også på materialet – så plassér sofaen minst én meter fra disse.
Beskyttelse og vask – hvordan rense eller vaske sofaen selv?
Før du slenger deg nedpå, bør du impregnere sofaen med en impregneringsspray, uansett om den er trukket i skinn eller i stoff. Da blir sofaen mer slitesterk og holder seg fin lenger, og sofaer med tekstiltrekk nupper ikke like lett.
Jevnlig rengjøring er viktig, uavhengig av hva slags sofa du har. Fett, smuss og små partikler sliter på overflaten, så pass på å støvsuge sofaen en gang i uken, slik at den holder seg fin lenge! Når det kommer til skinnsofaer er det veldig viktig å rengjøre de stedene der huden møter trekket, som på nakkestøtten og armlenene. Svette, fett og smuss tærer på skinntrekket, og i tillegg utsettes nakkestøtten for kjemikalier og fett fra hårprodukter. Dette bryter ned det øverste skinnlaget, og fører til at fargen falmer, og at det kan oppstå fettflekker. Men hvordan skal man rense eller vaske en sofa? Her holder det ikke med grønnsåpe og vann – rådfør deg med oss for å finne riktig rengjøringsmiddel til sofaen din. Hvis uhellet først er ute, må du handle raskt slik at du forhindrer at sølet trekker inn i sofaen og etterlater en flekk som blir mye vanskeligere å fjerne enn den ville vært om du tok den med én gang. De fleste sofaer har trekk som du kan vaske selv hjemme, bare husk å følge alle vaskeanvisninger for det aktuelle materialet.
Jevnlig rengjøring er viktig, uavhengig av hva slags sofa du har.
- Kjersti Rostad
Flekkfjerning fra tekstiltrekk
- Fjern faste søl (matvarer eller lignende) med en skje eller annet redskap.
- Hvis trekket kan åpnes legger du rene, hvite håndklær mellom trekket og stoppingen for å forhindre at stoppingen blir våt og forårsaker skjolder på trekket.
- Sug opp det som er flytende med rene, hvite kluter eller ufarget husholdningspapir. Bytt ut kluten ofte, og husk for all del å ikke gni.
- Nå kan du begynne på selve flekken. For å unngå ringer etter væskene fukter du et område utenfor flekken, eller rengjør hele overflaten fra søm til søm.
- Test flekkfjerningsmiddelet du skal bruke på en lite synlig del av trekket og la det tørke. Sjekk resultatet før du begynner på selve flekken.
- På områder der det ikke er mulig å legge kluter eller papir på innsiden av trekket, må du tilføre så lite fuktighet som mulig.
- Når flekken er fjernet renser du hele overflaten slik at du unngår skjolder.
- Impregner sofaen før du tar den i bruk igjen. Dette gjør vedlikeholdet lettere, og flekker blir mye lettere å fjerne. Utsatte steder, der trekk møter hud, kan med fordel impregneres to ganger.
Flekkfjerning/reparasjon av skinntrekk
- Her gjelder det også å fjerne det faste så fort som mulig, med en skje eller lignende – men pass på at redskapet ikke har skarpe kanter.
- Tørk bort flekken så fort som mulig. Ha alltid rengjøringskluter eller rengjøringsvæske for skinn liggende.
- Sug opp det som er flytende med en ren, myk og hvit klut. Bruk renseklut (wipes) eller rensemiddel og tørk forsiktig med sirkulære bevegelser. Bytt ut kluten med én gang den blir skitten. Ikke gni.
- Bytt klut ofte, slik at du ikke gnir skitten inn i skinnet igjen. Gjenta til flekken er borte.
- Etterbehandle med impregneringskrem.
- Om det blir riper, slitasje eller sår som trenger refarging, så har vi gode spesialprodukter for dette.