Deilig dun: Slik velger du riktig dundyne

Trenger du både sommerdyne og vinterdyne, eller skal du velge en helårsdyne? Hvilken størrelse skal du velge, hvor mye veier en god dundyne, og hva er egentlig forskjellen på dun og fjær? Les mer og lær om forskjellene her.

En god dundyne har du i mange år, og den er både miljøvennlig, behagelig og smart. Her får du våre beste tips, som er smarte å ha i bakhånd når du skal kjøpe ny dundyne og dunpute.


Hvilken dundyne er best?

Det finnes flere ulike typer dyner, og de vanligste er dundyner og dyner i syntetiske materialer. Det viktigste å tenke over er dynens pusteegenskaper.

Den største forskjellen på en syntetisk dyne og en dundyne, er at dun puster. Da slipper du at det blir klamt under dynen, for dunen trekker til seg fuktighet. Og så kvitter den seg med fuktigheten om morgenen når du rister dynen – den vil rett og slett tørke raskere. Det gjør også at du minsker forekomsten av sengemidd, som jo trives der det er fukt.

Dundyner inneholder både dun og fjær, og jo høyere prosentandel dun, desto lettere og varmere er dynen. Men hva er forskjellen på fjær og dun? – Dunen er det isolerende laget innenfor fjæra Dun består av en kjerne med mange myke fibre, og har ingen stikkende stilk som fjæra har.


Bør du velge sval, medium, varm eller ekstra varm dundyne?

Dundyne for vinter, dundyne for sommer eller kanskje rett og slett en helårsdyne? Det viktigste er at du hva du – og andre du kjøper dyne til – har behov for.

Den største feilen mange gjør, er at de handler nye, deilige dundyner til hele familien, uten å undersøke hvilken dyne som passer den enkelte. Mange kjøper et sett med like dyner, når de kanskje burde kjøpe en lettere dyne til far og en varmere til mor. Folk har rett og slett ulike behov.

Dundynene hos Møbelringen fåes i fire ulike varianter. De er kategorisert etter nettopp varmeegenskaper, og ikke etter sesong, som mange kanskje er vant til.

Vi snakker ikke så bestandig om begrepene sommerdyne og vinterdyne, for det som er en passende dyne for noen på sommeren, er det andre vil trives best med gjennom vinteren. Alt etter hvor varme de er om natten.


Hvor mange forskjellige dyner bør jeg ha?

Vi mener at man bør ha en «dynegarderobe» som består av mer enn én dyne. Da har du alltid en dyne som føles behagelig, uansett temperatur.

I Norge kan det svinge mellom tjue minusgrader på vinteren til nærmere tredve grader pluss på de varmeste sommerdagene, så det sier seg selv at du ikke sover like godt med den samme dynen gjennom hele året. Har du flere dundyner å bytte mellom, holder de lenger også.


Hvor ofte bør jeg bytte dundyne?

En god kvalitetsdyne kan du ha glede av i opptil ti år. Har du to ulike dyner å veksle mellom gjennom året, kan du med andre ord nyte godt av dynene dine i opp mot tjue år før de må byttes ut. 

En dundyne er i utgangspunktet noe dyrere enn en syntetisk dyne, men du har den mye lenger. Så kostnaden per natt i en dundyne blir billigere. Jo lenger du bruker dynen, jo bedre er det også i et bærekraftsperspektiv.

Dun og fjær forurenser ikke miljøet i bearbeidingsprosessen, i tillegg til at det er biologisk nedbrytbart. Det er godt nytt for miljøet. 

Aurora dundyner og dunputer er produsert på Mysen, så det er kortreist og miljøvennlig. I tillegg merker vi dynene med Downpass, som er en sporingsmekanisme hvor vi kan spore dunen helt til omtrent hvilken gård den kommer fra. Det gir oss god kontroll på dyrevelferd.


Hva slags dunpute skal jeg velge?

Når det gjelder valg av pute, anbefaler vi i Møbelringen at du tenker godt gjennom hvilken sovestilling du vanligvis bruker. Tykkelsen på puta henger sammen med fyllvolumet, og vi deler vanligvis opp i lav, medium og høy pute. 

Sover du på magen bør du velge en lav pute, ligger du på ryggen vil en medium pute kjennes mest komfortabelt. De som sover på siden kan gjerne velge en høy pute.

Aurora Dun

Heng dundynen ut, så frisker du den opp uten å måtte vaske den.

Kan jeg vaske en dundyne?

Du bør riste dundynen din hver morgen, for å sikre at den tørker godt etter en god natts søvn. I tillegg kan du gjerne både lufte den i skyggen om sommeren, og henge den ut i minusgrader om vinteren. Det forlenger levetiden til dynen din, og kan spare deg for en vask. Både dundyner og dunputer kan fint vaskes i vaskemaskin, du følger bare vaskeanvisningen. De fleste dundyner og dunputer kan vaskes på 60 grader. Velg et vaskemiddel beregnet på ull, og bruk tørketrommel for å tørke dynen din etter vask. Legg inn et par tennisballer under tørkingen for å unngå at dunen klumper seg.

Hvor ofte en dundyne må vaskes, avhenger av hvor varm du blir om natten, og om du har flere dyner du veksler mellom. Dunputer anbefaler vi gjerne at du vasker noen ganger i året, men dynen trenger ikke å vaskes i vaskemaskinen mer enn én gang i året. I alle fall ikke om du er flink til å lufte dynen jevnlig.

Tips! Husk dette når du skal kjøpe dyne og pute:

  • Ikke glem at folk har ulike behov når det kommer til varme – kanskje holder det med en lettere dyne?
  • En dyne som er for kort er ikke behagelig – kjøp en dyne i 220-lengde om du er i tvil.
  • Tenk gjennom hvordan du sover før du kjøper pute. Ligger du på magen, trenger du en lavere pute enn om du pleier å sove på siden.

Wonderland K8 Celine - velge dyne